19 toukokuun, 2016

Sadan vuoden malmijahti – K.H. Renlundin säätiö 100 vuotta

K.H. Renlundin säätiö julkaisi kirjan satavuotisesta historiastaan ensin ruotsiksi vuoden 2015 lopulla ja suomeksi keväällä 2016.

K.H. Renlundin säätiö on vaikuttanut malminetsintään ja geologiseen tutkimukseen Suomessa sadan vuoden ajan. Liikemies ja rautakauppiaana tunnettu Herman Renlund päätti jo 1800-luvun lopulla perustaa säätiön, mikä tapahtui kauan ennen kuin maastamme oli löydetty merkittäviä malmeja tai kaivosteollisuudelle luotu edellytyksiä.

Renlundin elämä oli jo päättynyt siinä vaiheessa, kun geologi Otto Trüstedt paikansi vuonna 1910 valtavan kupariesiintymän Outokummussa Pohjois-Karjalassa. Löydön ansiosta Suomesta kehittyi aikaa myöten merkittävä kaivosvaltio. Trüstedt työskenteli myöhemmin säätiön palkkaamana Renlundin vuorilaboratorion esimiehenä.

Tässä kirjassa kerrotaan, miten säätiö on vuosikymmenten aikana tukenut Suomen geologiaa niin tieteellisesti kuin käytännölliseltäkin kannalta tavoitteenaan synnyttää vuoriteollisuudelle uusia liiketoiminnan edellytyksiä.

Säätiön toiminta peilautuu Suomen historian dramaattisiin tapahtumiin.
Toisen maailmansodan jälkeen säätiö ajautui varojen puutteessa hiljaiseloon aktivoituakseen 1960-luvun lopulla uuteen nousuun.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla taloudelliset mahdollisuudet kasvoivat merkittävästi, kiitos huomattavan Nokia-omistuksen, jonka arvonnousu osattiin uudelleensijoittaa suotuisaan aikaan. Satavuotisjuhlansa kunniaksi säätiö myönsi vuonna 2015 miljoonaluokan avustussumman tukeakseen ajankohtaisia tutkimuksia, jotka koskivat sekä geologisten raaka-ainevarojen hyödyntämistä että ympäri-
stögeologisia kysymyksiä mukaanlukien vesivarojen suojelu.

Kirjoittajat: Carl Ehlers, Carl-Gustav Lindén, Henry Wiklund

Suomenkielisenä kirja on veloituksetta tilattavissa osoitteesta veli-pekka.salonen@khrenlund.fi. Se on myös ladattavissa suoraan pdf-muotoisena dokumenttina: KHR_kirja suomeksi