K.H. Renlundin säätiö on jo yli sadan vuoden ajan tukenut malminetsintää ja siihen liittyvää geologista tutkimusta Suomessa.
Nykyiset säännöt määrittävät säätiön toiminnan päämääriksi seuraavan:
Säätiön tavoitteena on edistää malmien ja hyödyllisten mineraalivarojen, teknisesti hyödynnettävien kivi- ja maa-ainesten sekä pohjavesiesiintymien etsimistä ja hyväksikäyttöä Suomessa sekä, sikäli kuin mahdollista, antaa opastusta, joka voi edesauttaa niiden hyödyntämistä ja käyttöönottoa.
Tämä voi tapahtua:
-
Tekemällä geologisia tutkimuksia, jotka koskevat mineraaliesiintymiä, kivi- ja maa-ainesvaroja tai vesivarantoja.
-
Julkaisu- tai muulla tiedotustoiminnalla, jonka tarkoituksena on herättää yleistä mielenkiintoa ja tukea koulutusta Renlundin säätiötä lähellä olevilla alueilla.
-
Myöntämällä apurahoja henkilöille, joiden toiminta on säätiön kannalta kiinnostavaa ja sääntöjen mukaista (tässä kohdassa sovelletaan laajaa skaalaa “kansannäytetoiminnasta väitöskirjan jälkeisiin tutkimuksiin”).
Sääntöjen tulkintaan on tehty seuraava täsmennys:
-
-
-
Kivi- ja maalajeihin sisällytetään myös kaivannaisteollisuuden sivutuotteet.
- Säätiön kiinnostuksen kohteena ovat myös geologiset, mukaan lukien kaivos- ja kaivannaistoimintaan liittyvät ympäristökysymykset.
- Säätiön kiinnostuksen kohteisiin eivät kuulu sellaiset ympäristökysymykset tai vesiin liittyvät tutkimusongelmat, joihin ei kytkeydy geologisia tai geokemiallisia näkökulmia.
-
-
Jaettu tuki
Koska säätiön varallisuus on kehittynyt myönteisesti, on se voinut kasvattaa jakamiensa apurahojen kokonaissummaa ja näin turvannut merkittävällä tavalla myös geologian kehittymistä tieteenä.
K.H. Renlundin säätiön jakama tuki 2002–2024
Vuosittainen jaettu summa, euro
Viime vuosikymmenten aikana on säätiö tukenut erityisesti uudentyyppisten malmiesiintymien tutkimusta sekä ympäristön suojelua ja kunnostusta edistäviä hankkeita. Edellisiin lukeutuvat tutkimukset, joissa etsitään high-tech – teollisuudelle tärkeitä mineraaleja, kuten Soklin niobium- ja tantaalimineralisaatiot, rapakivigraniittien indiumesiintymät itäisellä Uudellamaalla, lukuisat kobolttiaiheet tai kulta- ja nikkeliesiintymät Pohjois-Suomessa. Ympäristökysymyksiin liittyvissä tutkimuksissa voidaan todeta säätiöt tukemat vanhojen kaivosten rikastushiekkoihin kohdistuvat tutkimukset, happamien maiden tutkimus sekä pohjavesien likaantumiseen tai varastoihin liittyvät hankkeet. Säätiö on tukenut uudenlaisten rikastus- ja murskaustekniikoiden kehittämistä ja useita näyttely- ja kirjaprojekteja on saatu valmiiksi.